Vés al contingut

1001

Assemblea 1001 – 2023

Crònica de l’Assemblea 2023

El retorn a la normalitat                                                                    Per Josep M. Mestres

Sense mascaretes i en un ambient distès, hem pogut celebrar l’Assemblea General de socis corresponent a aquest curs amb una assistència d’una quarantena de socis presents o representats i alguns familiars i amics que ens han volgut acompanyar.

A l’entrada del teatre del Centre Cultural i Esportiu La Lira, que és l’entitat que ens acull i on tenim la seu social, a partir d’un quart de sis de la tarda del dissabte 11 de març de 2023, hem recollit les signatures dels socis i sòcies assistents, als quals hem repartit un número per al sorteig preparat per a després de la reunió oficial i un exemplar del volum 19 de la col·lecció «Els Quaderns d’en Xifort», titulat Tintín en blanc i negre, que repassa les aventures d’en Tintín que es van publicar inicialment sense color.

     Abans de començar la sessió, el soci Oriol Rafel ha disposat, davant de l’escenari elevat de la sala i amb el permís de la Junta Directiva, una sèrie de cartells commemoratius del centenari de l’Editorial Joventut que els assistents han consultat amb molt d’interès. Agraïm a aquest soci que hagi volgut col·laborar en l’Assemblea amb aquesta iniciativa.

     A l’inici de la sessió, el nostre president, Jordi Duch, ha demanat permís als assistents per a variar una mica l’ordre del dia i poder fer el lliurament de les insígnies dels deu anys d’antiguitat als socis corresponents com a segon punt de l’ordre del dia. Com que ningú no hi ha tingut cap inconvenient, s’han anat cridant cadascun dels tretze socis que tenen dret a aquesta distinció, sis dels quals estan presents o representats a la sala, que la recullen i es fan la foto de rigor amb el president.

     L’ordre del dia s’ha descabdellat com és habitual, per bé que aquesta vegada hi ha dos punts nous, específics d’aquesta reunió: l’adhesió de 1001 com a entitat sòcia a La Pedra d’Amarra, del Port de la Selva, i la incorporació d’una sòcia com a nova membre de la Junta Directiva, per a cobrir la baixa del vocal de Difusió, Enric Reverté.

     Una vegada exposades les propostes d’activitats per a aquest any 2023, que comprenen, entre altres, la creació de la secció titulada «Apunts per a tintinòfils» dins el web de 1001, la celebració de la 18a Trobada Tintinaire de Catalunya, que aquest any se celebrarà al barri de la Sagrada Família de Barcelona i la continuació dels Dijous Tintinaires amb el mateix format que l’any 2022, el president proposa als assistents d’acordar l’adhesió de 1001 a l’Associació La Pedra d’Amarra, del Port de la Selva, que té per finalitat la preservació i la conservació de la memòria local escrita, oral i gràfica d’aquest municipi, la qual inclou també la documentació relativa a Joaquim Ventalló, traductor de Tintín; la finalitat última d’aquesta associació és crear una fundació en honor d’aquest professional que ha estat tan important per a l’edició de Tintín en català. L’Assemblea aprova per unanimitat l’adhesió a La Pedra d’Amarra.

     A continuació, Jordi Duch explica que, arran de la baixa d’Enric Reverté com a vocal de Difusió, i seguint les directrius dels Estatuts, els quals determinen que cal cobrir les vacants de la Junta Directiva en la primera assemblea general que se celebri, aquest òrgan de l’Associació va fer una consulta a tots els socis perquè s’oferissin a ocupar-la i potser fins i tot que ens permetessin de cobrir alguna altra responsabilitat que encara no tenia cap vocalia assignada.

     S’hi van presentar dues persones, una de les quals va presentar incompatibilitat de càrrecs perquè és diputada al Parlament de Catalunya i el Reglament de règim interior de 1001 no permet que hi hagi cap membre de la Junta Directiva que tingui un càrrec públic institucional, per tal de preservar la independència de les actuacions de la mateixa Junta. Així doncs, després d’haver-li agraït la bona voluntat d’oferir-s’hi, la Junta Directiva va haver de renunciar a la possibilitat de presentar-lo com a  nou membre.

     L’altra aspirant és la sòcia Mercè Bonet Roca, prou coneguda dins l’associació per seva generositat a l’hora de col·laborar i de participar en qualsevol activitat que s’organitzi. Després de conegut el seu currículum i la seva disposició per a ajudar la Junta Directiva, aquesta va acordar d’acceptar-la provisionalment el dia 14 de febrer proppassat.

     En aquest punt, el president demana a l’Assemblea que ratifiqui aquest nomenament provisional, tal com estableixen els Estatuts i el Reglament de règim interior. Els assistents ratifiquen per unanimitat el nomenament de Mercè Bonet com a membre de la Junta Directiva, la qual s’encarregarà de la vocalia de Difusió i d’altres tasques en la mesura de la seva disponibilitat.

     Ja només resta el punt de l’ordre del dia corresponent al torn obert de paraules, en el qual intervenen diversos socis per plantejar les qüestions següents: la possibilitat que, si novament intervenen infants desinteressadament en alguna de les activitats organitzades per a celebrar les trobades tintinaires, com ara aquest any, que hi havia un cor infantil, que es pensés a fer un obsequi més adequat a la seva edat, com podria ser un àlbum de Tintín, en comptes de l’opuscle sobre Ventalló que se’ls va regalar; que, atès que hi ha uns quants números de la revista Jo Encara Diria Més exhaurits, potser es podria demanar als socis per correu electrònic si estarien disposats a comprar-ne, abans de fer la comanda, perquè després no en sobrin gaires; que si seria possible indexar la revista Jo Encara Diria Més i penjar l’índex en el web de 1001, perquè podria ser una bona eina de consulta per a tots els socis; que si 1001 participarà en els actes de celebració de l’Editorial Joventut, amb motiu del seu centenari; i, finalment, que podria haver-hi la possibilitat de penjar en el web material «curiós» o especialment interessant de què disposen els socis i que en vulguin cedir la reproducció.

     El president recull tots aquests suggeriments i comenta que els traslladarà a la Junta Directiva en la primera reunió que hi hagi. Tot seguit, aixeca la sessió a tres quarts de set del vespre i dos minuts.

     Una vegada acabada la sessió, el soci David Baker, Xifort, ens ofereix una xerrada sobre les mòmies i la relació que tenen amb Tintín, començant per les mòmies egípcies, com ara la del faraó Tutankamon, i continuant per les mòmies inques, com la de Rascar Capac, amb una exposició molt interessant i entretinguda.

     En acabat, hem procedit a sortejar set obsequis tintinaires adquirits expressament per a aquesta avinentesa: tres quadres petits, tres figures de resina de 12 cm (una del capità Haddock, una altra de la cantatriu Bianca Castafiore i una darrera d’en Tintín vestit de bus) i un cotxe a escala 1:24 (el descapotable groc del capità Haddock que llueix a Les 7 boles de cristall). Les set persones premiades celebren molt la sort que han tingut i es fan la fotografia de record amb el president de l’entitat.

     Com que encara no ens volem acomiadar sense haver pogut saludar personalment tots els assistents, ens hem traslladat a la Sala Altell, que és al costat del despatx de la Secretaria de La Lira, on hi ha parades diverses taules per a fer un pica-pica i on podem parlar animadament una bona estona.

     Finalment, una vintena de socis que ens hi havíem apuntat prèviament ens hem adreçar al Restaurant L’Andreuenc (al carrer de Neopàtria, núm. 87), on hem pogut gaudir d’un bon sopar en bona companyia, amb el qual s’acaba aquesta llarga tarda de trobada i celebració anual de la nostra entitat.

Etiquetes: