Vés al contingut

1001

Apunts per a tintinaires

Els àlbums en català de l’Editorial Joventut

Inicialment, els àlbums (tant en català com en castellà) es publicaven amb llom de tela de diferents colors. No hi havia un criteri establert per als colors: depenia de l’estoc a cada moment. Aquests àlbums amb llom de tela tenien les lletres del títol de l’àlbum en daurat. Es van publicar així fins cap als anys setanta del segle passat, aproximadament. Avui són difícils de trobar, especialment en bon estat (la major part han perdut el daurat de les lletres del llom). Per cert,  quan eren en català, a la coberta —a la part superior dreta, gairebé sempre— duien un adhesiu indicant que era en català.

Cap a mitjan anys setanta, l’editorial, per raons de costos, va abandonar els lloms de tela, i des de llavors els lloms són de color groc, amb els títols en tinta negra. El llom va passar a ser de cartró, com la resta de la coberta.

Als anys noranta, l’Editorial Joventut va tornar a editar els àlbums amb llom de tela, en diferents colors. Això va ser momentani, és a dir, que va ser una mena d’homenatge als antics lloms de tela, una espècie de revival que va durar molt poc. Hi ha poca informació sobre aquestes edicions. A la Xarxa costa de trobar si va ser una sola edició o bé si n’hi va haver alguna més. En principi, va ser una partida curta respecte a les edicions corrents, que ja feia anys que es feien amb llom de cartró de color groc. Per tant, tot i ser fetes amb llom de tela, no són les primeres edicions històriques dels primers anys. En general, es van fer per a col·leccionistes nostàlgics de les antigues edicions i, quan es poden trobar, les lletres daurades dels lloms solen ser ben llegibles.

Primera edició “El Temple del sol” (foto portal Wallapop)

Hi ha alguna altra edició, com per exemple una amb la coberta enquadernada en guàflex (material plàstic que imita el cuir amb pretensions d’aparentar un cert luxe en l’enquadernació), de color os, en què cada volum aplega diversos àlbums; però varen tenir poca circulació, i no els recomanaríem per a infants, ja que segurament el format està pensat per a col·leccionistes.

Per tant, hi ha tres opcions en català, i totes tres són en tapa dura. Les antigues són cares, i actualment circulen entre col·leccionistes (o entre tintinaires d’una certa edat que els han conservat des de la seva infantesa). Les de llom groc, les pots trobar arreu —en llibreries on hi hagi còmics— a un preu assequible (com qualsevol altre àlbum de tapa dura). I les del llom de tela dels anys noranta no són fàcils de trobar. Una col·lecció de tots els títols d’aquests àlbums podria costar actualment entre 700 i 1.000 euros, segons l’estat de conservació i el venedor/oferent.